Trening interwałowy niekoniecznie musi znacząco przewyższać ciągłą sesję aerobową. Z reguły więcej energii wydatkujesz w trakcie pracy ciągłej o odpowiednio wysokiej intensywności niż w czasie porywania się na krótkotrwałe wydatki maksymalne. Jednak z wykonywaniem interwałów wiąże się wiele korzyści, których nie może zapewnić klasyczny trening o [...]
W miniony weekend odbyły się dwie duże imprezy - Mistrzostwa Świata IFBB Elite Pro i Arnold Classic Europe. Najlepsi sportowcy z całego świata przybyli do Santa Susanna w Hiszpanii, by powalczyć o złote medale. Chociaż zorganizowanie imprezy było nie lada wyzwaniem dla organizatorów z powodu pandemii, to Prezydent IFBB dr Rafael Santonja i jego [...]
W Internecie powielane są rozliczne mity dotyczące treningu, diety i suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ czytanie książek jest męczące - łatwiej jest oglądać skrótowe opracowania na YouTube, których jakość bywa zróżnicowana. Zdarzają się bardzo dobre podsumowania, ale spotyka się też ewidentną dezinformację. Oto 6 nadal najpopularniejszych [...]
Jerry Brainum, który od ponad 30 lat pisze artykuły naukowe dla magazynów poświęconych fitnessowi i kulturystyce niedawno wypowiedział się na temat stosowania sterydów i SARMów w kulturystyce oraz wspomniał o Dorianie Yates, który podczas swojej kariery przyjmował niebezpieczny związek Anadrol 50 (oxymetholone, w Polsce: Anapolon). [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Do dzisiaj sylwetki zawodników z lat 50., 60. i 70. XX wieku stanowią dla wielu kwintesencję i ideał kulturystyki. Frank Zane, Arnold Schwarzenegger, Dave Draper, Franco Columbu, Bill Pearl, Larry Scott, Sergio Oliva, Reg Park, Steve Reeves, Vince Gironda, Serge Nubret to garstka tych najbardziej znanych. Gdyby dobrze poszukać, znalazłoby się [...]
Media obiegła piorunująca wiadomość: „Czerwone mięso szkodzi? Niekoniecznie...”. Od tylu lat naukowcy ostrzegają, iż czerwone mięso jest rakotwórcze (tak orzekła najpoważniejsza organizacja zajmująca się nowotworami, IARC). Ma też związek z wieloma innymi chorobami. Niektórzy spekulują, iż mięso ma związek z rozwojem cukrzycy (moim zdaniem wymaga [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Jak podają naukowcy z Katedry Psychiatrii Kolegium Medycznego w Pensylwanii oraz Uniwersytetu w Pensylwanii około 90% przypadków jadłowstrętu psychicznego i bulimii występuje u kobiet. Ponadto, chociaż występowanie tych zaburzeń wśród amerykańskich kobiet wydaje się szybko rosnąć, częstotliwość przypadków u mężczyzn zmniejszyła się lub pozostała [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
DNP to w ujęciu toksykologicznym silna trucizna. W odróżnieniu od leków nie ma nawet ustalonej bezpiecznej dawki - najmniejsze ilości mogą wyrządzać duże szkody w ustroju człowieka. Dlatego został wycofany w 1938 r. ze stosowania u ludzi. Co zapamiętać? Od badań na zwierzętach do stosowania środków u ludzi jest bardzo daleka droga. Zwierzęta [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na Facebooku, YouTube czy portalach internetowych. Jakie jest źródło takich poglądów? Cóż, kiedyś ludzie tworzyli mity, wierzyli w czary i uroki. Dlaczego? Podsumowanie Niektórzy [...]